A 2015. január 29. és február 1. között a csehországi Táborban megrendezésre kerülő UCI Cyclo-cross Világbajnokságon az ifik mezőnyében Magyarországot a BVSC-Zugló frissen igazolt kerekese Zathureczky Márk képviseli. Az alábbiakban a szakághoz fűződő viszonyáról rövid kérdezz-felelek formájában faggattuk ki Márkot.

- Mióta bringázol, melyik szakággal kezdted a kerékpározást?

– 2011-ben kezdtem el komolyabban kerékpározni. Ezt megelőzően csak „hobbykerékpárosként”, tanulás utáni szabadidőmben egyedül kerékpározgattam. 2011 nyarán – balatoni nyaralásunk közben – a kerékpárszeretetemet látva családom benevezett a Zalakaros Maraton rövid távjának mountain bike versenyére, ahol a 14. születésnapom után egy nappal sikerült megnyernem az U19-es korosztály versenyét. Ekkor határoztuk el édesapámmal, hogy keresünk egy egyesületet, így Eisenkrammer Károlytól, a verseny szervezőjétől kértünk tanácsot. Így kerültem első csapatomhoz, az éppen akkor alakult Kőbánya TC-hez, és ekkor kezdtem el montizni Garamszegi Laci irányítása alatt.

- Mikor és hogyan találkoztál a cyclocross szakággal, és mi az, ami megfogott benne?

– Mint említettem, 2011 őszén kezdtem kerékpározni, és néhány hónap múlva az éppen akkor kezdődött SuperCross sorozatban ki is próbálhattam ezt a szakágat, akkor még természetesen mountain bike bringával. Az akkori edzőm, Garamszegi Laci nevezett minket és vitt ki erre a versenyre, aminek összetettsége, technikája azonnal megfogott. Ebben a szakágban egyetlen pillanatra sem unatkozik az ember, más, mint egy MTB maraton vagy egy országúti verseny. Sokkal energikusabb, technikásabb, kell hozzá erő, gyorsaság és nem kevés technikai felkészültség, vagyis nagyon összetett ez a szakág. Szeretem a kihívásokat, meg a hangulatot, és főleg azért, mert a téli, kissé unalmas edzések monotonitását ki lehet ezzel egészíteni.

- Milyen speciális edzésfeladatokkal szoktál készülni a cyclocross versenyekre?

– Elsőként szeretném megjegyezni, hogy számomra az országúti kerékpár az első! Jelenleg ez az igazi szakágam, ahol gyűjtöm a kilométereket sok-sok erőfejlesztés mellett. Emellett nagyon sokat jelent a cyclocross-ban az, hogy kerékpározni mountain bike-kal kezdtem, ami a technikai tudásomhoz nagyban járult hozzá. A cyclocross-ban a rajtkészségre nagyon oda kell figyelni, és sokat kell gyakorolni, mivel a küzdelem végkimenetelét jelentősen befolyásolja, hogy ki milyen pozícióban kezdheti a versenyt. A továbbiak, amelyek nagyon fontosak, a kanyartechnika és a rengeteg megindulás, amit szintén gyakorolni kell. Idén 4. alkalommal vettem részt a SuperCross-sorozaton, így a mostani a negyedik versenyszezonom ebben az általam igen kedvelt szakágban. Az idei év talán az első, amikor az edzéseimben leginkább már a következő országúti szezonra koncentrálok, így magára a cyclocross-ra viszonylag keveset készültem. Ennek ellenére azért az edzésprogramom összeállításánál az utóbbi hónapban előtérbe helyeztük a cyclocross-t, hiszen a SuperCross mellett nagyon szerettem volna jól szerepelni a magyar bajnokságon is.

Zathureczky Márk

Zathureczky Márk

- A szakághoz szükséges technikai készségek közül melyek az erősségeid?

– Szerintem országúti kerékpárosként az egyik erősségem az, hogy az egyenesekben jól tudom a tempót növelni és azt tartani, de emellett nagyon szeretem a lépcsőket és akadályokat is, amelyeket át kell ugrani.

- A vb előtti közvetlen felkészülésed hogyan áll össze?

– Korábban nem igazán merült fel a vb indulás lehetősége, így a cyclocross felkészülésem idén az elmúlt egy hónapot jelenti igazán. Ehhez mérten – alapvetően a magyar bajnokságra koncentrálva – készültünk erőfejlesztéssel, erőnléti és gyorsasági edzésekkel, melyeket az OB után, immár a világbajnokságra koncentrálva folytatunk. Ebben segítséget nyújtottak a Kőbányán megrendezésre került Bringapark Kupa futamai is, ahol előbb az U23-as, majd az Elit korosztályban, a saját korosztályomhoz képest kissé hosszabb távon indultam. Amióta megtudtam, hogy Fejes Gábor mellett én is lehetőséget kapok a világbajnokságon való indulásra, edzéseimet az eddigiekhez képest is nagyobb intenzitással végzem.

- Milyen eredményre számítasz, mivel lennél elégedett?

– Sajnos külföldi cyclocross versenyeken nem volt lehetőségem még indulni, de a SuperCross sorozatban több alkalommal találkoztam a szlovák élmezőnybe tartozó versenyzőkkel, akikkel többször is komoly csatákat vívtunk. Ezen kívül országúti nemzetközi versenyekről többeket is ismerek már, aki ebben a szakágban is versenyeznek. Mivel lennék elégedett? Először is nagyon bízom abban, hogy technikai hiba nem fog hátráltatni a versenyen, és abban is biztos vagyok hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy minél jobb eredményt érjek el. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a szakág sok külföldi országban a miénknél komolyabb hagyományokkal és ennek megfelelően tapasztaltabb versenyzőkkel rendelkezik, ennek ellenére önmagammal is elégedett lennék, ha a mezőny első felében tudnék célba érni.

A BVSC-Zugló csapata és a hazai cyclocross-rajongók nevében ezúton kívánunk eredményes vb-szereplést Zathureczky Márknak!

További információk:
www.cyklokros.cz