A BVSC Kerékpáros Szakosztályának alapítója id. Pataki József 1919. szeptember 26-án született. A II. világháború előtt kezdett kerékpározni, kezdetben országúton, majd a Millenáris betonteknőjében pályán is.

Id. Pataki Józsefet Kudett Károly rajtoltatja az 1947 párizsi világbajnokságon

Id. Pataki Józsefet Kudett Károly rajtoltatja az 1947 párizsi világbajnokságon

Az akkoriban még több ezer fős nézőközönség kedvence volt, sorra nyerte a stéher versenyeket. Négy alkalommal hódította el a magyar bajnoki címet, továbbá többször szerepelt a világbajnokságok futamain, ahol mindig a legjobbak között végzett.

Id. Pataki József

Id. Pataki József

Így volt ez az 1947-es párizsi viadalon is, de ehhez a világversenyhez két további kedves momentum is kapcsolódik. Egyrészt indulás előtt a pályaudvar peronján tudta meg, hogy megszületett fia, ifj. Pataki József, másrészt ekkor kapta a francia közönségtől azt a becenevet, amely később idehaza is egybeforrt vele. Nagyszerű szereplésével maga mellé állította ugyanis a párizsi nézőket, akik viszont nem tudták kimondani a Pataki nevet így azt Patyinak ejtették. Így lett innentől fogva a többszörös stéherbajnok egyszerűen csak „Patyi”.

Idősebb és ifjabb Pataki József

Idősebb és ifjabb Pataki József

Id. Pataki József együtt versenyzett id. Szekeres Bélával, aki szintén a sportág kiemelkedő személyiségei közé tartozott, mind eredményeivel, mind pedig személyiségével. Id. Szekeres Béla volt az édesapja a jelenleg is a magyar kerékpársport legjobb eredményei között nyilvántartott olimpiai 6. helyezett sprintbajnok ifj. Szekeres Bélának, aki később keresztapja lett ifj. Patakinak és legfőbb mecénása a legfiatalabb Patakinak, Ibolyának.

Ifj. Pataki József

Ifj. Pataki József

Id. Pataki József 1956-ban alakította meg a BVSC Kerékpáros Szakosztályát a Thököly úton. Később, amikor fia 1959-ben 12 évesen kerékpározni kezdett, már mindenki kis Patyinak szólította. Kis Patyi hű volt a névhez, és már serdülő korában nyerte a magyar bajnokságokat. A fő versenyszáma neki is – mint édesapjának – a stéher volt. Ifj. Pataki József 10 alkalommal nyerte meg a stéher magyar bajnokságot, ezzel elnyerve az örökös magyar bajnoki címet.

Pataki Rózsa, ifj. Pataki József és Pataki Ibolya

Pataki Rózsa, ifj. Pataki József és Pataki Ibolya

Ifj. Pataki József 1970-ben vette át a szakosztály irányítását. Első gyermeke, Rózsa 1975. február 2-án született, és később szintén kipróbálta magát a kerékpársportban, de végül nem a ez lett a fő profilja. A kerékpáros Pataki dinasztia legújabb tagja, Pataki Ibolya 1977. augusztus 11-én született.

Ifj. Pataki József és Pataki Ibolya

Ifj. Pataki József és Pataki Ibolya

Ibolya 1987-ben kezdett kerékpározni, a korábban kiváló kerékpáros Baranyecz András és a ma is edzősködő Hazai György kezei alatt. A Városligetben 1989-ben megrendezett versenyen id. Pataki József még látta az unokáját versenyezni és győzni, majd az év novemberében 70 éves korában elhunyt.

Pataki Ibolya

Pataki Ibolya

Később Ibolya – akit lány létére sokan hívtak kis Patyinak – édesapja instrukcióit követve lett az ország legjobb utánpótlás kerékpárosa. Összesen 34 alaklommal nyert utánpótlás magyar bajnokságot, jelenleg is fennáll több országos csúcsa. Három alkalommal vett részt junior világbajnokságon, ahol a legjobb eredménye a fő versenyszámában, a pontversenyben elért 6. helyezés volt. Felnőtt korcsoportban 9 alkalommal húzhatta magára a magyar bajnoki mezt. Id. Pataki sokszor bukott a versenyeken, ellentétben lányával, akit kemény helytállása és eredményessége miatt egy cikkben az újságíró a „Bukóbajnok talpraesett lányának” nevezett…

Holló Botond és Pataki Ibolya - Bécs, 2014

Holló Botond és Pataki Ibolya – Bécs, 2014

Ifj. Pataki József 1998. szeptember 19-én tragikus hirtelenséggel elhunyt, így a szakosztályt ezután a legkisebb Patyi vette át, és vezetése mellett működik ma is.