Az idén U23-as korcsoportba lépett Borissza Johanna Kitti versenyzői karrierjének első elit Európa-bajnokságán vett részt, Lovassy Krisztián sűrű országúti versenyprogramot követően állt rajthoz.

Az idei Eb különleges volt abban a tekintetben, hogy itt debütált az UCI a pályakerékpáros versenyszámokat érintő legújabb változtatáscsomagja, amely legdrasztikusabban az omniumversenyt érintette. A korábban hat versenyszám – melyben három időfutam- és három mezőnyszám kapott helyet – összetett eredménye alapján értékelt omniumverseny az új rendszer szerint ezentúl mindösszesen négy mezőnyszámból áll. A változtatásról és ennek versenyprogramba iktatásáról három héttel az Eb előtt értesültek a nemzeti szakszövetségek, a tényleges döntés az Eb előtt alig egy héttel (október 13-án) született meg. Minderről azért érdemes szót ejteni, mert az eredmények értékeléséhez fontos az előbbi körülmény ismerete.

Borissza Johanna Kitti

Borissza Johanna Kitti

Borissza Johanna Kitti a mezőny egyik legfiatalabb versenyzője volt, esetében nem volt elvárás kiemelkedő eredmény elérése. Ennek ellenére sikerült egy top10-es helyezést begyűjtenie, az Európa-bajnokságon önálló számként először tavaly szereplő selejtezőverseny során, ahol a 9. helyen zárt. A scratch futamban a szabályok szerint körhátrányba kerülve három másik versenyzővel együtt kiszólították a versenyből. Az omniumversenyben a következő helyezéseket gyűjtötte: scratch – 17. hely; tempóverseny – 17. hely; selejtezőverseny – 9. hely, pontverseny – 17. hely. Mindez összetettben a 17. helyezésre volt elegendő.

Lovassy Krisztián

Lovassy Krisztián

Lovassy Krisztián sűrű országúti versenyprogramot teljesített az Európa-bajnokságot megelőző időszakban. Bár országúti kontinentális csapata támogatja pályakerékpáros versenyzését, arra nincsen lehetőség, hogy országúti versenyprogramját ennek szellemében alakítsák ki. Emiatt sajnos Krisztián az Eb idején nem tudta csúcsformáját hozni, a Trofeu Ciutat de Barcelonán és a GP Viennán bemutatott remek szereplést követően ezúttal rendre a középmezőnyben érkezett. Scratch-ben a 18. helyen zárt, az omniumversenyben a következő helyezéseket érte el: scratch – 13. hely; tempóverseny – 9. hely; selejtezőverseny – 17. hely, pontverseny – 15. hely. Mindez összetettben a 15. helyezésre volt elegendő. Szereplését végül tavalyi pontverseny eredményének beállításával – egy 11. hellyel – zárta le. Ezért a helyezésért 245 értékes UCI pont járt, mellyel az UCI pontverseny egyéni ranglistáján 785 ponttal a 15. helyet foglalja el (a ranglistát még nem frissítették a korábbi GP Vienna győzelemért járó 200 ponttal, ezért a bejegyzés megjelenésének pillanatában 585 ponttal a 24. helyen látható).

További információk:
- az UCI október 13-i döntése a pályaszámok szabályainak módosításáról
- az Európa-bajnokság eredményei
- Lovassy Krisztián eredményei az UCI világranglistáján