Véget ért a 2014-es Ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság a portugáliai Anadiában, hazatért az ötfős válogatott keret – köztük négy a BVSC-Zugló színeit képviselő versenyzővel. Biztató eredmények születtek, a hazai mostoha körülmények ellenére a versenyzők bebizonyították, hogy helyük van az európai pályasport mezőnyében. A továbbiakban az eredmények ismertetése következik versenyzőnként.

Antal Zsuzsanna - Pálya Eb 2014, Anadia

Pálya Eb, Anadia – 2014: új 500 méteres ifi abszolút magyar csúcs

A korábban Ausztráliában élő, magyar válogatottként nemrég honosított Antal Zsuzsanna először indult a kontinensviadalon, rövidtáv specialistaként ifjúsági sprint, sprint csapat, keirin és 500 méteres állórajtos időfutamban állt rajthoz. A sprint kvalifikáció során egyéni csúcsától mindössze 5 századmásodperccel elmaradva 12,691”-es időeredményt ért el, ezzel a 20. helyen végzett, és megjavította csapattársa Borissza Johanna Kitti ugyanebben a futamban korábban felállított korcsoportos fedettpályás alapcsúcsát. Az 500 méteres állórajtos időfutamban 38,357”-es időeredménnyel új fedettpályás- és abszolút ifjúsági női magyar csúcsot futott, és a 18. helyen zárt. A keirin versenyszámban saját hétfős futamából az 5. helyről a reményfutamba kerülve várta a folytatást, ahol negyedikként végezve nem került a legjobb tizenkettő közé.

Pálya Eb 2014, Anadia

Borissza Johanna Kitti – Pálya Eb 2014, Anadia

Borissza Johanna Kitti régóta résztvevője a hazai pályaversenyeknek, de korábban nemzetközi szinten nem próbálta ki magát a szakágban. A KSI SE-ből a szezon elején a BVSC-Zugló csapatába igazoló versenyző a GP Brno sprintszámaiban mutatkozott be nemzetközi porondon, az Európa-bajnokságra pedig ifjúsági sprint, sprint csapat, keirin és 500 méteres állórajtos időfutam számokban lett nevezve. A sprint kvalifikációban 12,767”-et teljesített, ami a 22. helyre volt elegendő, és egyben a szám fedettpályás alapcsúcsa is lett – igaz nem sokáig, hiszen csapattársa ezt ugyanebben a futamban meg is döntötte. Az 500 méteres állórajtos időfutamot egy könnyebb bokaficam miatt kénytelen volt kihagyni, ellenben a keirin futamokban már rajthoz tudott állni. Itt egy futam hatodik és egy reményfutam negyedik pozíciót szerezve tisztesen helytállt, de a továbbjutáshoz ez most nem volt elegendő. Végül a szintén a BVSC-Zugló csapatát erősítő Antal Zsuzsannával a versenyszám történetének első magyar női párosaként próbálhatták ki magukat sprint csapatban, ahol 37,666”-es idejükkel ifjúsági női alapcsúcsot futottak és a 7. helyen végeztek.

Filutás Viktor - Pálya Eb 2014, Anadia

Filutás Viktor – Pálya Eb 2014, Anadia

Filutás Viktor a KSI SE ifjúsági versenyzőjeként vett részt az Eb-n, ahol 3000 méteres egyéni üldözőversenyben, pont- és omniumversenyben indult. Az időfutamban 3’33,089”-es idejével a 26. helyen végzett, alig több mint 2,6 másodperccel gyengébbet teljesítve Lovassy Krisztián 2006-os magyar csúcsánál (3’30,478”). A pontverseny kvalifikációs futamában nem sikerült a legjobb tizenkettőbe kerülnie, így a döntő futamban végül nem vett részt. Az omnium versenyben a 16. helyen zárt, az egyes versenyszámok közül pedig kiemelendő egy selejtező 10. hely, illetve egy újabb biztató, 3’34,679”-es 3000 méteres időfutam eredmény.

Lődi Áron - Pálya Eb 2014, Anadia

Lődi Áron – Pálya Eb 2014, Anadia

Lődi Áron a BVSC-Zugló csapatában kezdte a pályakerékpározást, rövidtáv specialistaként pedig ezúttal sprint, keirin és 1000 méteres állórajtos időfutam versenyszámokban indult. A sprint kavlifikáció során 11,528”-as időeredményt ért el, melyhez hasonlót magyar ifi versenyző Barkóczi Péter óta nem produkált. Az előfutamban azonban nem sikerült a győzelem, így végül a 20. helyen zárta a versenyt. Az 1000 méteres állórajtos időfutamban 1’11,035”-es idővel a 22. helyen végzett, majd a keirin versenyszámban futamában és annak reményfutamában egyaránt a 4. helyet szerezte meg, így nem jutott a legjobb tizenkettő közé. Persze aki ismeri a keirin versenyszámot, az tudhatja, hogy komoly nemzetközi versenyen egy-egy ilyen hatfős futam végén a mezőny közepén érkezni sem csekély teljesítmény…

Holló Botond - Pálya Eb 2014, Anadia

Holló Botond – Pálya Eb 2014, Anadia

Holló Botond, aki országúton az Utensilnord, pályán pedig a BVSC-Zugló csapatát erősíti, 2012 és 2013 után idén a harmadik Európa-bajnokságán vett részt. Ezúttal 4000 méteres egyéni üldőzőversenyben, pont- és omniumversenyben indult. Üldözőversenyben hazai szinten remek időt – 4’42,618”-at – futott, ami a 24. helyre volt elegendő. Ennél az időeredménynél érdemes megemlíteni, hogy utoljára 1997-ben láthattunk 4’45”-en belüli időt magyar kerékpárostól, továbbá az aktuális magyar csúcs sincsen túl messze (Víg Aurél tartja 4’36,8”-as idővel), illetve Boti Eb 4000-es időeredményei évről-évre folyamatos fejlődést mutatnak (2012: 5’00,771”; 2013: 4’49,613”). A pontverseny kvalifikációs futamában ezúttal nem sikerült a legjobb tizenkettőbe kerülés, így a döntőben végül nem vett részt. Omniumversenyben idén egy 18. helyet szerzett, az egyes futamok eredményei pedig a következők voltak:

  • 250 méteres repülőrajtos időfutam: 14,768” (19. hely)
  • 1000 méteres állórajtos időfutam: 1’10,118” (19. hely)
  • 4000 méteres állórajtos időfutam: 4’52,557” (18. hely)
  • pontverseny: 19. hely
  • scratch: 18. hely
  • selejtezőverseny: 13. hely

A pályaválogatott szövetségi kapitánya, és egyben a BVSC-Zugló szakosztályvezetője, Pataki Ibolya egyértelműen pozitívan értékelte az idei utánpótlás Eb-szereplést. Bár az időeredmények még mindig elmaradnak a nemzetközi élmezőnyből, egyértelmű fejlődés tapasztalható, ennek bizonyítékaként ezúttal egy több mint húsz esztendős már-már szakállas csúcseredmény is megdőlt. A hazai mostoha körülmények ellenére a felkészülés jól sikerült, köszönhetően a folyamatos bécsi fapályás edzéseknek, a versenyzők otthonosan mozognak a nemzetközi mezőnyben, további fejlődésük várható. Amennyiben a magyar pályasport valóban megkapja a beígért fedett fapályát, és az edzés- és versenykörülményeink végre elérik a nemzetközi nívót, lesz remény az eredmények további javulására eben a látványos és izgalmas szakágban.

Az idei évi Eb összköltsége 2.589.000,- Ft volt, mely összeg több részből adódott össze: a Szakági Szövetség mellett támogatást nyújtott a BVSC-Zugló, az Electricbau Zrt. és a Patai Szabó Kerékpár Forgalmazó Kft. A támogatóknak ezúton szeretnénk külön köszönetet mondani.

További információk:

Fotók forrása: Pataki Ibolya, Diogo Pereira