Az bajnoki futamokban a BVSC-Zugló következő versenyzői álltak rajthoz: Borissza Johanna Kitti (WU19), Hajdú Máté Olivér (U19, Molnár Gábor (U17), Szilágyi Sándor (senior 1), Válóczi Boglárka (női elit) és Zathureczky Márk (U19). Továbba az elit férfiak időfutamában és mezőnyversenyében Lovassy Krisztiánnak is szurkolhattunk, aki ezúttal kontinentális csapata a Team Differdange – Losch színeiben versenyzett, de pályán és az amatőr sportolói szerződésében meghatározott országúti versenyeken a BVSC-Zugló csapatát erősíti.

A bajnokságok sorát az Egyéni Időfutam Országos Bajnokság nyitotta meg június 25-én, csütörtökön. Itt négy versenyzővel volt csapatunk érdekelt, akik rendre szép eredményekkel gazdagították az idei dicsőségtáblánkat:

Az U17-es kategóriában Molnár Gábor ezüstérmet szerzett, mindössze kilenc másodperccel elmaradva az idei bajnoktól. Gábor a 15 kilométeres távot 41,81 km/h-s átlagsebességgel teljesítette, ideje 21’31,46” lett.

Időfutam OB, 2015: Molnár Gábor a dobogó második fokán

Időfutam OB, 2015: Molnár Gábor a dobogó második fokán

Az U19-esek mezőnyében Zathureczky Márk képviselte csapatunkat. A 19 km-es távon 25’44,44”-es időeredményt ért el, ez pedig 44,29 km/h-s átlagot jelentett. A győztes idejétől 21 másodperccel maradt el, átlagsebessége azonban így is megüti a nemzetközi nívót. Reméljük, hogy mostani teljesítménye alapján bizonyítási lehetőséget kap az Észtországban megrendezésre kerülő korcsoportos időfutam Európa-bajnokságon.

Időfutam OB, 2015: Zathureczky Márk melegít

Időfutam OB, 2015: Zathureczky Márk melegít

Válóczi Boglárka első éves U23-asként az elit nők között állt rajthoz, a 19 km-es távot 30’56,26” alatt teljesítette, ezzel pedig a 4. helyet szerezte meg. Szilágyi Sándor a senior 1-es kategóriában szintén a 19 km-es távon versenyzett, 31’03,46”-os idejével pedig a 6. helyre érkezett.

Időfutam OB, 2015: Válóczi Boglárka elrajtol

Időfutam OB, 2015: Válóczi Boglárka elrajtol

Lovassy Krisztián az elitek 38 kilométeres távján ezúttal nem talált legyőzőre, 48’32,02”-es idejével 46,98 km/h-s átlagsebesség mellett magabiztosan, közel 1 perces előnnyel nyerte a bajnokságot. Sikerét követően így nyilatkozott:

„Nagyon örülök, mert ez az első felnőtt időfutam bajnoki címem, már csak a hegyi ob hiányzik és akkor nincs olyan versenyszám, amit ne nyertem volna meg elitben. Szeretném megköszönni Rózsa Balázsnak az időfutam kerékpárt, mert Luxemburgból nem volt lehetőségem hazahozni az időfutamgépemet. Stubán Ferencnek köszönöm, hogy lehozott a csapatával, Pataki Ibinek pedig a kísérést!”

Krisztián két nap múlva az elitek 149,5 kilométeres mezőnyversenyében, a kétfős szökevénybolyt követő mezőnyhajrában a 4. helyet megszerezve végül a 6. helyen zárt (ideje: 3:26’29”).

 Lovassy Krisztián első elit időfutam bajnoki címe

Lovassy Krisztián első elit időfutam bajnoki címe

Az országúti mezőnyversenyekre június 27-én került sor, fiataljaink itt is remekeltek:

Az U17-esek 59,8 km-es mezőnyversenyében Molnár Gábor a győztessel azonos idővel (1:43’05”) érkezet az 5. helyre. Borissza Johanna Kitti ugyanezen a távon (és ugyanebben a mezőnyben) az U17-es győztessel azonos idővel befutván igen szoros küzdelemben nyerte meg az ifjúsági nők (WU19) hosszútávú országúti bajnoki címét. A második helyezett Kanti Dorottyával (Körös-Bike – De Sprinters Malderen) szemben célfotó döntötte el a bajnoki cím sorsát, Johanna végül a fotó tanúsága szerint 10 cm-rel tette át előbb a célvonalon a kereket. Győzelme értékét tovább növeli, hogy az ezüstérmet szerzett versenyző a bajnokságot megelőzően másfél hónapot töltött Belgiumban, kifejezetten a bajnokságra készülve.

Sprint a bajnoki címért: elöl Zathureczky Márk, a háttérben Hajdú Máté Olivér

Sprint a bajnoki címért: elöl Zathureczky Márk, a háttérben Hajdú Máté Olivér

Az ifjúsági férfiak között Zathureczky Márk és Hajdú Máté Olivér állt rajthoz a 89,7 km-es távon. Márk regnáló U19-es bajnokként indult idén, Máté pedig első éves ifiként próbálta hozzásegíteni a címvédéshez. A bajnokság sorsáról végül sprintbefutó döntött, ahol Zatunak ezúttal a második hely sikerült. Hajdú Máté Olivér sajnos egy rosszul sikerült frissítés miatt közel 10 kilométert tekert egyedül, majd a mezőnyre felérve a végén a győztessel azonos idővel zárt a 13. helyen.

A 2015-ös év országúti bajnokai

A 2015-ös év országúti bajnokai

Csapatunk három ifjúsági versenyzőjének ez volt az utolsó országúti versenye idei főversenyük, az athéni Ifjusági- és U23-as Pálya Európa-bajnokság előtt, melyre 2015. július 14-19 között (alig több, mint két hét múlva) kerül sor.


A június 25-27-én szerzett bajnoki helyezéseink összesítve tehát:

Egyéni Időfutam Országos Bajnokság:
2.  hely – Molnár Gábor (U17)
2.  hely – Zathureczky Márk (U19)
4.  hely – Válóczi Boglárka (női elit)
6.  hely – Szilágyi Sándor (senior 1)

Hosszútávú Országúti Országos Bajnokság:
5. hely – Molnár Gábor (U17)
1. hely – Borissza Johanna Kitti (WU19)
2. hely – Zathureczky Márk (U19)
13. hely – Hajdú Máté Olivér (U19)

Letölthető dokumentumok:
- Egyéni Időfutam Országos Bajnokság eredménylistája
- Hosszútávú Országúti Országos Bajnokság eredménylistája

Fotók forrása:
Bringasport.hu – Vanik Zoltán (facebook.com/VanikZoltanSport)
Lebidon.net
dksi.hu – Kapcsa Natália, Eperjesi Bence